Esküvői babonák

Rengeteg esküvőhöz kötődő babona létezik. Életünkben nagyon fontos a megfelelő pár megtalálása és a jó házasság. Így aztán sokan úgy gondolják, hogy jobb magunkat már az esküvőn bebiztosítani.

Valami régi
A régi dolog jelenti azt a kapcsolatot, ami a menyasszony családja és közte húzódik. Általában valamilyen antik családi ékszer az ideális viselet az arák számára. Akik olyan szerencsések, hogy megőrzi számukra édesanyjuk a nagymama fátylát büszkén viselhetik.

Valami új
a teljesen új dolog viselete a szerencsés jövő és sikeres élet jelképe. Ez sokszor lehet maga a ruha, de más viselet is megteszi.

Valami kölcsön
emlékeztesse a menyasszonyt arra, mindig mellette lesz a család, a barátok, ha szüksége lesz segítségre az életben. Jelentheti, konkrétan a barátoktól kölcsönvett tárgyat is, de akik magát a ruhát kölcsönzik az is kiválóan megfelel a célnak.

Valami kék
ez okozza a legtöbb gondot. A tisztaság jelképe. Általában egy kék harisnyakötőt takar, de lehet, egy szalag az alsószoknyára tűzve, esetleg kék színű virág a hajban.

Pénz
nos ez természetesen a gazdagságot van hivatva elhozni a friss házasok életében. Nálunk nincs ezüstből készült pénz, de bármilyen pénzdarab megteszi a cipőbe rejtve.

A menyasszonyi csokor jelentése a boldogság. Fontos, hogy mindkettőjük viseljen belőle, ezért alakult ki a férfiak kitűző viselete. Mivel a ceremóniával a boldogság megérkezett, (hiszen egybekelt a pár) így arra már nincs szükség, vagyis másoknak is megadhatjuk a boldogság elérését. Így alakulhatott ki a csokoreldobás szokása, mely hazánkban is egyre több esküvőn van jelen.

Fiúgyermek a menyasszony ölébe. Több országban is elterjedt szokás, hogy a lakodalom alatt egy kisfiút ültetnek a menyasszony ölébe. A fiúgyermek a termékenységen kívül elsősorban a családnév továbbvitelének jelképe. Egy kínai szokás szerint egy kisfiúnak meg kell pördülnie az esküvői ágyon, hogy biztosítva legyen: az első szülött egy fiú lesz.

Rizs szórás
Az ifjú párra rizst dobálnak általában a házasságkötő teremből kijövet. Történhet ez a templomi ceremónia után is, de ott inkább a rózsaszirom szórása a jellemző. A rizs természetesen a termékenységet jelképezi.

A szinglikről se feledkezzünk meg!
Ki ne ismerné azt a szokást, amikor a menyasszony még hajadon barátnői, ismerősei felsorakoznak, hogy elkapják az ara csokrát, amint az a háta mögé dobja. Akinek sikerül megkaparintania, az lesz a következő menyasszony a társaságból! A még nőtlen férfiak közül is hasonló módon szokták eldönteni, ki lesz a következő: a vőlegény menyasszonya harisnyakötőjét dobja közéjük. A menyasszony éjféli fátyoltánca is ezt a célt szolgálja. Az ara leveszi fátylát és bekötik a szemét. A hajadon hölgyek körülötte táncolnak, miközben a menyasszony megpróbálja egyiküket megfogni és fejére tenni a fátylat: a szerencsés lefátyolozott lesz a következő a feleségek sorában.